Defecte auto
Bij een autosloperij kunt u uw defecte auto verkopen. Een autosloperij is gespecialiseerd in het milieuvriendelijk verwerken van uw auto. Tegenwoordig word er voor bijna 99% procent van de auto gerecycled. Naast het recyclen houden autosloperijen zich ook bezig met de verkoop van tweedehands onderdelen, verkoop van schadeauto’s, verkoop van occasions en hebben vaak ook een selfservice terrein. Autosloperijen kopen ook allerlei verschillende voertuigen hun. Zo kunt u naast een defecte auto ook een scooter, camper en busje verkopen aan een autosloperij. Een autosloperij heeft ook een gratis ophaaldienst om deze voertuigen op te halen. De ophaaldienst bestaat uit busjes met oplegger en vrachtwagens. Deze voertuigen kunnen door heel Nederland gratis opgehaald worden.
Tweedehands onderdelen van een defecte auto
Voordat een onderdeel gedemonteerd wordt van een defecte auto, word er eerst gekeken of er nog onderdelen op de auto zitten die hergebruikt kunnen worden. De controle wordt gedaan door een monteur die daar opgeleid voor is. De onderdelen worden zorgvuldig getest. Als de onderdelen akkoord bevonden zijn, worden ze voorzichtig gedemonteerd in de demontagehal. De onderdelen worden op de foto gezet en krijgen een eigen plek per soort in het magazijn. De onderdelen worden via verschillende platforms op het internet aangeboden, denk hierbij aan bijvoorbeeld marktplaats, eBay etc. Op internet staat de foto’s van de onderdelen met een duidelijk beschrijving, er staat ook bij van welke auto het betreffend onderdeel is gedemonteerd. Doordat de onderdelen uitvoerig getest zijn, kunnen sloperijen garantie geven op de onderdelen. De garantietermijn kan wel op lopen tot 12 maanden. Hierdoor is een tweedehands onderdeel een goede vervangbare optie tegenover een nieuw onderdeel. Het is vele male goedkoper dan een nieuw onderdeel en het is daarnaast ook milieuvriendelijker, want voor iedere gebruikt tweedehands onderdeel hoeft er geen nieuwe geproduceerd te worden.
Zelf demontage terrein
Naast het onderdelen magazijn is er ook een demontage terrein aanwezig waar u zelf van een defecte auto onderdelen kan demonteren. Dit kunt u met eigen gereedschap doen, mocht u het niet hebben, dan kan dit ter plaatse gehuurd worden. Op dit terrein staan vaak wel tot meer dan duizend voertuigen van verschillende merken/types. Ze staan wel gesorteerd op alfabetische volgorde, zodat voor een klant een defecte auto makkelijk te vinden is. Ieder soort onderdeel heeft een vaste prijs, ongeacht van welk merk/model het onderdeel komt. Op dit terrein moet u zich wel aan een paar dingen houden zoals het dragen van veilige schoenen, het opruimen van spullen en het niet eten en drinken.
Wat gebeurd er met de rest van de auto?
Na het demonteren van de onderdelen van de defecte auto, worden de wielen van de auto afgehaald en de accu geplaatst op een speciale accubak. Er blijft nu een “kaal wrak” over. Dit wrak word per heftruck gebracht naar de autopers, waar het wrak plat word gedrukt. Het plat drukken word gedaan, zodat de wrakken makkelijker gestapeld kunnen worden en meer wrakken met transport mee kunnen. Deze wraken worden door een metaalbedrijf opgehaald, waar hun het recycling proces voort zetten.